دستهای شما دستگاه های شگفتانگیز مکانیکی هستند که با قرقرههایی به شکل تاندون که قابلیت خم و راست شدن دارند و می توانند مشت شما را باز و بسته کنید، و انگشتانتان را صاف و خم کنند. هر تاندون در غلافی پیچیده شده است که آن را در جای خود نگه می دارد. تاندون گاهی اوقات ممکن است تحریک شده و متورم شود و از حرکت صحیح و کامل زیر غلاف خود جلوگیری کند. هنگامی که این اتفاق می افتد، انگشت یا شست شما می تواند در وضعیتی به نام انگشت ماشه ای در حالت خم یا مستقیم گیر کند.
انگشت ماشه باعث می شود انگشت در حالت خمیده گیر کند که با نام علمی تنگی تنوسینوویت شناخته می شود . این وضعیت حرکت انگشتان یا شست را دشوار می کند و در واقع انگشتان را در به صورت ثابت و نا خود آگاه در حالت خمیده قرار می دهد . انگشت ماشه ای نام خود را از موقعیتی گرفته است که انگشتان شما در آن گیر می کنند و به نظر می رسد که در تلاش برای کشیدن یک ماشه نامرئی هستید. لازم به ذکر است انگشتانی که بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرند انگشت حلقه و شست هستند، اما این عارضه می تواند هر انگشتی را تحت تاثیر قرار دهد.
تورم در داخل یا اطراف تاندون های انگشتان یا شست شما باعث ایجاد انگشت ماشه ای یا شست ماشه ای می شود. تاندون ها نوارهای بافتی هستند که ماهیچه ها را به استخوان ها متصل می کنند. تاندونها و ماهیچههای دستها با هم کار میکنند تا انگشتان و شستتان را خم کرده و صاف کنند. یک تونل بافتی به نام غلاف این تاندون ها را احاطه کرده است. غلاف از آنها محافظت می کند و تاندون ها را در جای خود نگه می دارد. اگر یکی از این سه مورد اتفاق بیفتد، می تواند منجر به رخ دادن انگشت ماشه ای شود:
سیستم تاندون و قرقره انگشت به گونه ای طراحی شده است که اندازه های دقیق هر ساختار را داشته باشد. تغییر اندازه هر یک از ساختارهای مهم انگشت می تواند مشکلاتی ایجاد کند.انگشت ماشه ای زمانی اتفاق می افتد که تاندون های انگشتان یا شست آسیب دیده شما تحریک شده و متورم می شوند ( ممکن است التهاب به همراه داشته باشد ) و نمی توانند به راحتی از داخل غلاف خود حرکت کند. همچنین ممکن است یک برآمدگی (ندول) روی تاندون آسیبدیده شما ایجاد شود، که باعث میشود تاندون به راحتی از غلاف خود سر بخورد. (ندول) اغلب روی قسمتی از تاندون شما به نام قرقره A1 می گیرد یا گیر می کند. اگر لغزش تاندون شما از طریق قرقره A1 سخت تر از حد معمول باشد، انگشت شما احساس سفت شدن می کند یا انگار در حال گیر کردن است.
این عارضه در زنان بالای 50 سال شایع است. اگر دیابت، عملکرد کم تیروئید یا آرتریت روماتوئید دارید، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای انگشت ماشه ای قرار بگیرید. انگشت ماشه ای می تواند هر انگشتی از جمله انگشت شست را تحت تاثیر قرار دهد. ممکن است بیش از یک انگشت در یک زمان تحت تاثیر قرار گیرد و هر دو دست ممکن است درگیر شوند. تحریک معمولاً در صبح بدتر است.
برخی از علائم انگشت ماشه ای می تواند شامل موارد زیر باشد که مختصرا به شرح آن ها پرداخته ایم:
داشتن یک شغل یا سرگرمی که شما را ملزم به انجام حرکات تکراری شدید، گرفتن، گرفتن یا اعمال نیروی زیادی روی انگشتان و شستها و کف دست وارد میکند، میتواند احتمال ابتلا به انگشت ماشهای را افزایش دهد. چند نمونه از این دست فعالیت ها را در زیر مثال زده ایم که عبارتند از:
همچنین خوب است بدانید احتمال ابتلا به انگشت ماشه ای در افرادی که شرایط سلامت خاصی دارند بیشتر است، از جمله:
یک پزشک حاذق انگشت ماشه ای را با معاینه فیزیکی تشخیص می دهد. شما می توانید به کلینیک فوق تخصصی دکتر مسعود هاشمی بهترین جراح و فوق تخصص درد مراجعه کنید تا بهپا سرعت و دقت بالا این معضل را تشخیص و در جهت بهبود آن تا رسیدن به سلامت کامل قدم برداریم. در اینجا دست و انگشتان شما را معاینه می کنند و در مورد علائم شما می پرسند. زمانی که برای اولین بار متوجه درد و سفتی شدید، و اگر فعالیت های خاصی علائم شما را بدتر می کند، حتما تمامی علائم را به ما اطلاع دهید.
چه آزمایشاتی برای تشخیص انگشت ماشه ای استفاده می شود؟
در این مورد معمولا، به هیچ آزمایش خاصی برای تشخیص انگشت ماشه ای نیاز نیست و از روی ظاهر و معاینه فیزیکی قابل تشخیص است . فقط گاهی ممکن است از آزمایش های تصویربرداری مانند سونوگرافی یا اشعه ایکس برای عکس برداری از بافت و استخوان های دست شما استفاده کنند.
بهتر است در ادامه به درمان این آسیب بپردازیم. گزینه های درمانی رایج عبارتند از:
بهترین راه برای جلوگیری از انگشت ماشه ای این است که از استفاده بیش از حد از دست، انگشتان و شست خودداری کنید. برای جلوگیری از انگشت ماشه ای:
سوالات متداول:
آیا انگشت ماشه ای به خودی خود بهبود می یابد؟
انگشت ماشه ای به خودی خود بهبود نمی یابد. در صورت مشاهده علائم انگشت ماشه ای، انگشتان یا شست خود را توسط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی معاینه کنید. حتی اگر فقط به استراحت یا سایر درمانهای غیرجراحی نیاز دارید، یک ارائهدهنده باید انگشتان دست شما را معاینه کند و انگشت ماشهای یا هر بیماری دیگری که باعث علائم شما میشود را تشخیص دهد.
چه زمانی باید به پزشک خود مراجعه کنم؟
اگر متوجه علائم انگشت ماشه ای شدید، به یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مراجعه کنید، به خصوص اگر نمی توانید انگشت یا شست را تا حد معمول حرکت دهید. اگر ناگهان نمی توانید حرکت کنید یا از یکی از ارقام خود استفاده نکنید، به اورژانس بروید.
آیا انگشت ماشه ای نوعی آرتریت است؟
انگشت ماشه ای و آرتریت هر دو می توانند باعث درد و سفتی در انگشتان و دستان شما شوند، اما انگشت ماشه ای یک نوع آرتریت نیست. آرتریت دست بر بافت های مفاصل شما تأثیر می گذارد. در نهایت، آرتریت بافت مفاصل شما را به اندازه کافی تجزیه می کند تا استخوان ها روی یکدیگر ساییده شوند. 27 مفصل در دست و انگشتان شما وجود دارد و آرتریت می تواند هر یک از آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
تفاوت بین انگشت ماشه ای و شست ماشه ای چیست؟
انگشت ماشه ای و شست ماشه ای شرایط یکسانی دارند. پزشکان بسته به اینکه کدام یک از انگشتان شما تحت تأثیر قرار می گیرند، از این دو نام به جای یکدیگر استفاده می کنند.
همچنین لازم به ذکر است دکتر مسعود هاشمی به عنوان بهترین جراح و فوق تخصص درد در مراکز به شرح ذیل به شما کمک خواهد کرد تا بهبود خود را هرجه سریع تر و البته ایمن تر به دست بیاورید. توصیه ما به تمامی علاقهمندان خواهان دریافت خدمات این است که قبل از مراجعه حتما تماس برقرار کنند و نوبت بگیرند. آدرس و شماره تلفنهای این فوق تخصص به شرح زیر است:
یکشنبه تا چهارشنبه – مطب ساعت 12 الی 17
شریعتی، بالاتر از پل رومی، روبروی بانک پارسیان، کوچه نبوی، پلاک 2، واحد 1
شماره تلفن
26658517 -021
چهارشنبهها – بیمارستان لاله – ساعت 14 الی 17
شهرک غرب – خ. سیمای ایران نبش خیابان فلامک جنوبی
شماره تلفن
6-88369862 -021
جمع بندی و نتیجه گیری:
انگشت ماشه ای زمانی اتفاق می افتد که تحریک باعث تورم یا ضخیم شدن غلاف تاندون یا تاندون در انگشتان یا شست شود. این التهاب می تواند حرکت انگشت آسیب دیده را سخت یا غیرممکن کند. خبر خوب این است که انگشت ماشه ای قابل درمان است. حتی اگر نیاز به جراحی داشته باشید، باید بتوانید پس از بهبودی دستتان به تمام فعالیت ها و سرگرمی های معمول خود بازگردید.
اگر متوجه درد، سفتی یا کاهش دامنه حرکتی در انگشتان یا شست خود شدید، می توانید به کلینیک فوق تخصصی دکتر مسعود هاشمی بهترین جراح و فوق تخصص درد مراجعه کنید تا به سرعت و دقت بالا این معضل را تشخیص می دهیم و به شما کمک کنیم تا درمان های دقیق و تضمین شده علائم شما را تسکین دهیم و انعطاف پذیری انگشت یا شست شما را بازیابی می کنیم.
فوق تخصص درد، رییس انجمن درد ایران و استاد دانشگاه شهید بهشتی، در سال 1385 به عنوان نفر اول در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پذیرفته شد و برای دوره تکمیلی فلوشیپ درد عازم فرانسه شد و در دو مرکز دانشگاهی پاریس و استراسبورگ دوره دید. دکتر هاشمی برای اولین بار در ایران از روش آندوسکوپی دیسک در درمان بیرون زدگی های دیسک و تنگی کانال نخاعی استفاده کرد.